Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek rabarbarowo - truskawkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 15 dkg
margaryna 10 dkg
mleko 1/2 l
jajko 1
żółtko jajek 1
drożdże 4-5 dkg
rabarbar 1/2 dkg
cukier waniliowy
truskawki 30-40 dkg
masło 8 dkg
cukier puder 10 dkg
mąka 8 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek rabarbarowo - truskawkowy

Przesiać mąkę do miski , mleko zagrzać . W 1/4 szklanki ciepłego mleka i z łyżką cukru rozetrzeć drożdze. i wlać do dołeczka zrobionego w mące , lekko przyprószyć mąką , przykryć ściereczką i poczekać aż drożdze się wyruszają. W tym czasie przygotować rabarbar: oczyścić z włókien , pokroić na drobno i posypać 2 łyżkami cukru..truskawki opłukać odszypułkowąć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać margarynę.Do mąki wlać mleko , dodać cukier , jajko , żółtko , szczyptę soli i wyrabiać ok 15 minut. na końcu dodać tłuszcz i jeszcze wyrobić . Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie rozwałkować , włożyć do blaszki , posypać równo rabarbarem i truskawkami. Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach . Podrośnięte ciasto w blaszce posypać kruszonką ,wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut w 170 *C.Można jeszcze potem polać lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 05.03.2013 17:31
tylko czekać lata
Norgiusz 26.08.2012 08:11
bardzo fajny placek
alaaa 24.06.2012 17:28
idealne na lato,
Rafał10 20.06.2012 10:21
uwielbiam takie placuszki :)
Justyna23
Justyna23 20.06.2012 10:01
uwielbiam
anja3107 20.06.2012 09:54
wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak