Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek przekładaniec

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 10 szt
cukier 10 łyżek
mąka 5 łyżki
proszek do pieczenia 4 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
orzechy włoskie 100 g
śliwki suszone 1/2 kg

Ciasto ucierane

margaryna 200 g
mąka 200 g
cukier 100 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
proszek do pieczenia 4 łyżeczki

Beza

białko 4 szt
wiórki kokosowe 200 g
cukier 200 g

Masa

margaryna 400 g
ananas w puszce 2 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placek przekładaniec

Kroki postępowania

1
Śliwki pokroić w paseczki i wymieszać z bułką tartą. Orzechy posiekać i wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Placek przekładaniec foto
2
Białka ubić na sztywna pianę dodać cukier a następnie żółtka . Gdy masa będzie puszysta dodać orzechy i śliwki wymieszać delikatnie łyżką.
Krok 2 - Placek przekładaniec foto
3
Ciasto podzielić na 2 części i wylać na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia upiec do suchego patyczka. (lub wylać na jedną blachę i po upieczeniu przekroić na pół. )
Krok 3 - Placek przekładaniec foto
4
Miękką margarynę utrzeć z cukrem , jajkami i żółtkami dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia .
Krok 4 - Placek przekładaniec foto
5
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę , dodać kokos wymieszać i rozsmarować na cieście ucieranym . Piec ok 35 minut w temp 180 stopni.
Krok 5 - Placek przekładaniec foto
6
Jedną szklankę syropu z ananasów zagotować z cukrem a w 1/2 szkl soku wymieszać mąkę ziemniaczaną - wlać do gotującego się syropu i ugotować kisiel. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć n puszystą masę i dodać kisiel.
Krok 6 - Placek przekładaniec foto
7
Ananasy odcedzić i pokroić w kostkę dodać do masy i wymieszać.
Krok 7 - Placek przekładaniec foto
8
Na biszkopt ze śliwką wyłożyć połowę masy przykryć ciastem ucieranym z bezą wyłożyć resztą masy przykryć biszkoptem i polać polewą czekoladową.
Krok 8 - Placek przekładaniec foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 29.05.2017 21:22
Pyszny kawałek
Motorek 25.03.2017 08:31
smaczne ciasto
Edita 22.03.2017 16:55
pysznosci
Franciszek 22.03.2017 01:00
super ciasto
halina17 21.03.2017 18:56
Smacznie wygląda ciasto.
adelajda 21.03.2017 17:55
Super ciasto :)
bietka 21.03.2017 16:57
bardzo smaczne ciacho : )
Janina 21.03.2017 16:35
Świetne ciasto;))
Agnieszka-87-25 21.03.2017 15:16
bardzo smaczne
anka1988 21.03.2017 13:04
zawiera wszystko to co lubię :)
IZABELA29 21.03.2017 12:52
Pysznie wyglada
mirosława4 21.03.2017 12:32
zjadłabym kawałek , pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak