Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek prowansalski z płatkami papryki i serem.

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna półtorej szklanki
drożdże świeże 2 dag
cukier 1 łyżeczka
sól 1 płaska mała łyżeczka
olej 2 łyżki
jajko 1 sztuka
śmietana 12% 2 łyżki
mleko ciepłe 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
papryka w płatkach 3 łyżeczki

Dodatkowo

ser żółty 10 dag
masło 1 łyżeczka
mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek prowansalski z płatkami papryki i serem.


1.Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem.Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
2.Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do tortownicy posmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem.
3.Placek pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie posypujemy nim upieczony placek i zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.
5.Upieczony placek kroimy w trójkąty i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 22.11.2015 07:41
Dziękuję:)
gusia1000 22.11.2015 01:26
Smaczne jadło.
Kolorowa 21.11.2015 22:18
Podoba mi się ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak