Placek półkruchy z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dkg
  • tłuszcz

    18 dkg
  • cukier

    9 dkg
  • śmietana

    kilka łyżka
  • proszek do pieczenia

    3/4 opakowanie
  • Nadzienie:

  • cukier

    6 dkg
  • cynamon

  • goździki

  • bułka tarta

    1 dkg
  • cukier kryształ

    3 dkg
  • cukier puder

  • tłuszcz do formy

  • jajko

    1/2 sztuka
  • żółtko jaja

    4 lub 2 sztuka
  • jabłka

    75 ogrodowe
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z tłuszczem.Wymieszać z cukrem wbić 4 żółtka lekko posolić,dodać śmietanę i zagnieść ciasto.Gdy będzie wyrobione najlepiej włożyć na pół godzinki do lodówki.Świeże jabłka trzemy na grubej tarce dodając przyprawy i bułkę tartą.Ja dodaję jabłka które zaprawiam w słoikach rok wcześniej takie jabłka są lepsze do ciast bo według mnie nie wydzielają tak dużo soku jak świeżo starte.Ciasto wyciągnąć z lodówki dodać proszek do pieczenia i powtórnie wyrobić.Ciasto dzielimy na dwie części.Na posmarowaną wcześniej blachę dajemy wywałkowaną jedną cześć ciasta,wykładamy jabłka ,przykrywamy drugą częścią ciasta.Smarujemy jajkiem,posypujemy grubym cukrem i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem.Pieczemy w temp.165 C ok.50 minut.Gorące posypujemy cukrem pudrem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kopiko1983 27.12.2011 19:39
Pyszne ciacho!
aguus 02.08.2011 16:25
Uwielbiam ciasta z jabłkami!
halina17 31.07.2011 22:44
smaczny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat