Placek po zbójnicku prawie jak w górach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 szt.
  • cukinia

    0,5 szt.
  • sól

    do smaku
  • jajko

    2 szt.
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • szynka wieprzowa

    300 gram
  • olej roślinny

    wg uznania
  • woda

    wg uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szynkę myjemy, kroimy w niedużą kostkę. Podsmażamy na oleju roślinnym. Przyprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem, przyprawami. Dolewamy wodę i dusimy do miękkości mięsa. gdy mięsko bedzie już kruche - zagęszczamy gulasz mąką. Teraz bierzemy się za placki. Obieramy ziemniaki i cukinie. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jaja, mąke sól i pieprz i mieszamy łyżką. na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy duże placki - na całą patelnie. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Zdejmujemy, do środka kładziemy gulasz, placek zwijamy na pół, podajemy z ulubioną surówką. Jest pyszny i bardzo syty! Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
DanutaS 19.01.2012 09:36
zjadłabym chętnie taki placek...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat