Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po zbójnicku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 2 szt
jaja 2 szt
mąka 5 łyżek
mięso wieprzowe 50 dag
papryka czerwona 1 szt
papryka żółta 1 szt
ananas w puszce 4 plastry
czosnek 2 ząbki
olej do smażenia 1/2 szklanki
keczup 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po zbójnicku

Mięso po opłukaniu pokroić na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć z wszystkich stron, a następnie przełożyć do garnka. Podsmażyć pokrojoną drobno cebulę i czosnek i dodać do mięsa. Podlać wodą i dusić około 20 minut. Z papryki osunąć gniazda nasienne, pokroić w paski i dodać do mięsa. Plastry ananasa pokroić i również dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. Dodać keczup i dusić jeszcze około 10 minut. Przygotować zasmażkę z 1 łyżki mąki i zagęścić sos.
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, dodać 4 łyżki mąki i 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i usmażyć placki na całej patelni. Przełożyć placek na talerz, na połowę placka nałożyć sos mięsny i przykryć drugą połową.
Podawać na obiad z dowolną surówką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 22.06.2014 21:29
fajny przepis
Kejti 08.03.2014 10:30
Fajny obiadek :-)
Skoter 03.03.2014 15:40
smaczne, polecam
Przepisy Joanny 28.02.2014 15:15
moje ulubione danie
adelajda 23.02.2014 18:26
dobry placek :)
Jansko 21.02.2014 14:11
pyszne jedzonko
okrysia 15.02.2014 08:27
SMACZNE TO!
IwonaDD 13.02.2014 11:28
smaczny klasyk
matesko 12.02.2014 13:44
smaczny obiad
bhb8 09.02.2014 00:51
lubię takie jedzenie :)
Milka100 08.02.2014 22:27
pyszności te placki
gosiag 08.02.2014 22:01
pycha bardzo lubie te placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak