Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek po zbójnicku

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg.
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
jajko
mąka 2-3 łyżki
sól i pieprz
olej do smażenia
Nadzienie:
wołowina 1/2 kg.
cebula 1 szt.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
sól i pieprz
papryka po 1/2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: placek po zbójnicku

ziemniaki obrać zetrzeć na tarce podobnie cebulę,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,jajko,mąkę sól i pieprz do smaku wymieszać i upiec na rozgrzanym oleju placki ziemniaczane,mięso opłukać osuszyć i pokroić w kostkę obtoczyć w mące wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony,dodać zeszkloną cebulę pokrojoną w kostkę i dalej dusić,papryki umyć usunąć gniazda nasienne pokroić w kawałki i dodać do mięsa z cebulą,włożyć koncentrat pomidorowy przyprawy do smaku wymieszać dusić do miękkości,zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody zagotować i odstawić z ognia,gotowe placki przekładać sosem z uduszonym mięsem,można podawać z kleksem śmietany ale niekoniecznie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 24.10.2013 18:39
świetne danie
Bernadeta1 07.09.2013 00:31
zapowiada się smacznie
dodi 10.02.2013 14:04
imponujące
Bogumiła
Bogumiła 10.02.2013 13:53
z klasą!!!!!!!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak