Placek po wegiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

  • cebula

  • mąka

  • olej do smażenia

  • jajko

  • łopatka bez kości

    1/2 kg
  • pieczarki

  • papryka

  • śmietana

  • przecier pomidorowy

    2 łyzki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrac, umyć zetrzec na tarce lub w mikserze wraz z cebulą, dodac jajko, mąkę, pieprz i sól. Masę dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i dusić do miękkości. Dodać pokrojona w plasterki pieczarki i papryke pokrojoną w cienkie paski, dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz i chwilę dusić. Mięso przełożyć na placek i ozdobić kleksem ze śmietany

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 19.01.2014 17:07
już nabrałam ochoty
Anna152 10.02.2013 08:36
mniam mniam
kate.500 12.06.2012 13:12
pycha
Wacław 04.07.2011 09:02
moje klimaty,pyszne
Smakosz6 27.12.2010 22:57
mniam
Tika4444 16.12.2010 08:48
naprawde super
katarzyna124 08.12.2010 13:31
super:)
Justyna70 07.12.2010 17:49
bardzo fajny!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat