Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placki

ziemniaki 1 kg
jajko 2 szt
cebula 1 szt
sól i pieprz do smaku
mąka pszenna 7 łyżek
olej do smażenia

Sos

mięso wieprzowe 50 dag
pieczarki 20 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
olej 6 łyzek
cebula 1 szt
koper świeży 1/2 małego pęczka
sól i pieprz do smaku
chili szczypta
mąka 3 łyzki
ogórki konserwowe 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Łopatkę kroimy na małe kawałki posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem i podpiekany na oleju około 10 minut. Cebulę kroimy w grubą kostkę, pieczarki w plasterki i dodajemy do mięsa, podpiekamy jeszcze 5 minut, często mieszając, aby mięso się nie przypaliło.Po tym czasie mięso podlewamy szklanką wody i dalej dusimy jeszcze 10 minut aby przyprawy z patelni się całkowicie rozpuściły a woda była brązowa. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone ogórki w kostkę wlewamy 2 szklanki wody, i gotujemy do miękkości około 40 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, i dodajemy posiekany koperek. . Do 100 ml wody wsypujemy mąkę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki gorącego wywaru i zagęszczamy sos. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na tarce o małych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną całą patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy placek z obu stron na rumiano. Po upieczeniu placek składamy na pół, w środek wlewamy sos mięsny i przykrywamy plackiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak