Paprykę pokrój w cienkie paski,pieczarki w plastry i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy,chili i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki ,zetrzyj na tarce( odlej nadmiar wody) dodaj strata cebulę i czosnek, jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj .Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną,wygładź powierzchnię placka i smaż.Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na nałóż gulasz , udekoruj kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego,posyp szczypiorkiem i podawaj.Smacznego