Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

4.0
(23)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kg
pieczarki 250 g
papryka czerwona 2 szt
cebula 3 szt
czosnek ząbki 4 szt
bulion warzywny 1 litr
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
sól
koncentrat pomidorowy 1 lyzka
olej
ziemniaki 1,5 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 1 lyzki
chili Prymat

Porada

Mięso wieprzowe mozna zastapic wolowina.

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Paprykę pokrój w cienkie paski,pieczarki w plastry i smaż na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda.Mięso pokrój w kostkę, obtocz w mące i zrumień z dwóch strona na patelni na rozgrzanym olejem, następnie przełóż do garnka. Na te samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalej bulionem, tak by przykrył mięso, i duś około 35 minut. Po tym czasie dodaj pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy,chili i paprykę w proszku. Duś kolejną godzinę, mieszając od czasu do czasu. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki ,zetrzyj na tarce( odlej nadmiar wody) dodaj strata cebulę i czosnek, jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj .Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlewaj łyżką masę ziemniaczaną,wygładź powierzchnię placka i smaż.Usmażony placek przełóż na duży płaski talerz. Na nałóż gulasz , udekoruj kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego,posyp szczypiorkiem i podawaj.Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak