Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe

    1/2 kg
  • pieczarki

    25 dag
  • cebula

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ziemniaki

    1 kg
  • jajko

    1 sztuka
  • śmietana 18 proc

    1 łyżka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placek po węgiersku

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek po węgiersku foto
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli i podsmażamy z obu stron. Zalewamy mięso wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i całość dusimy aż mięso będzie miękkie (30minut).
Krok 2 - Placek po węgiersku foto
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni, następnie dodajemy do mięsa. Całość dusimy około 10 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i paprykę w proszku. Mąkę mieszamy (3łyżki) ze szklanką wody i dodajemy do gulaszu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Placek po węgiersku foto
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajko, mąkę (2łyżki) i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy całość. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron duży placek. Przekładamy na talerz i układamy na połówce gulasz, składamy na pół. Dekorujemy śmietaną. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

adelajda 03.03.2014 09:20
dobre danie :)
Barbara777 27.09.2013 20:50
zjadłabym na pewno dobre:)
Jadwiga/Jaga85 27.09.2013 20:33
Marzenie mojego męża:D
dodi 27.09.2013 19:10
moje smaki!!!
agnieszka214 27.09.2013 18:42
ulubione danei rodziny
elficzna 27.09.2013 18:34
jedno z moich ulubionych dań! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat