Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku
Mięso myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę (około 2cm/2cm)Następnie podsmażamy na oliwie,gdy mięso jest już podpieczone dodajemy warzywa pokrojone w kostkę,lekko solimy i pieprzymy.Mięso z warzywami dusimy około 20min (aż warzywa będą miękkie).
Następnie dodajemy keczup i jeszcze chwilkę dusimy wszystko razem.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,jeżeli sos jest za gęsty dodajemy troszkę wody.
Wykonanie placków:
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce (oczka specjalne do plackow ziemniaczanych) Do utartych ziemniaków wbijamy jajo,dodajemy mąkę,1/3 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu,wszystko razem mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wylewamy trochę ciasta i formujemy duży placek ziemniaczany,smażymy z obydwu stron.
Gdy placek jest już gotowy wykładamy go na talerz i na połowę dajemy wcześniej przygotowany sos,przykrywamy drugą połowa placka.
Jeżeli ktoś nie może poradzić sobie z dużym plackiem to może upiec 2-3 mniejsze placki i polać je sosem.