Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
czosnek 1 ząbek
jajko 1 szt
mąka 2 łyżki
ziemniaki 1 kg
cebula 1 szt
sól i pieprz
sos
mięso gulaszowe 0,5 kg
papryka żółta 1 szt
papryka czerwona 1 szt
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
suszone zioła takie jak lubczy
sól i pieprz
tłuszcz do smażenia
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Kroki postępowania

1
NADZIENIE: Paprykę umyć,osączyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na paseczki. Cebulę obrać pokroić w półplasterki. Mięso gulaszowe opłukać,osuszyć, obtoczyć w mące i włożyć na patelnię na rozgrzany tłuszcz dobrze obsmażyć. Do mięsa dodać odrobinę wody i cebulę z ziołami. Przykryć patelnię i dusić z 40 minut. Następnie do mięsa dodać paprykę,koncentrat pomidorowy,sól i pieprz,dusić do miękkości. Sos zagęścić mąką.
Krok 1 - Placek po węgiersku foto
2
Następnie gdy sos nam się dusi przygotowujemy ciasto ziemniaczane. Ciasto Ziemniaki i cebulę obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych otworach. Ząbek czosnku obrać przecisnąć do ciasta. Do ciasta ziemniaczanego dodać jajko,mąkę,sól i pieprz,dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Placek po węgiersku foto
3
Na rozgrzanym tłuszczu smażyć dość grube placki
Krok 3 - Placek po węgiersku foto
4
Ziemniaczane placki przekładamy sosem z mięsem,składamy placki na połowę i jeszcze raz polać sosem wierzch placka ziemniaczanego.
Krok 4 - Placek po węgiersku foto
5
Placki podawać zaraz po przygotowaniu
Krok 5 - Placek po węgiersku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 09.10.2012 22:10
ja również tak lubię....!
Cukiereczek13 09.10.2012 19:23
uwielbiam ;)
Marta1986 09.10.2012 18:44
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak