Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek po węgiersku

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Placek

ziemniaki 1/2 kg
marchew 2 sztuki
cebula 1 sztuka
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól do smaku
pieprz

Farsz

schab bez kości 30 dag
pietruszka 2 sztuki
marchew 2 sztuki
papryka czerwona 2 sztuki
cebula 2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
kwaśna śmietana 3 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
majonez 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placek po węgiersku

Ziemniaki ścieramy na miazgę, a marchewkę na wiórki. Mieszamy razem, dodajemy startą cebulę, sól, pieprz, mąkę. Smażymy duże średniej grubości placki.Mięso kroimy w bardzo cienkie paski, papryki również kroimy w paski, cebulę w piórka, czosnek siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, pietruszki i marchewki pokrojone w kostkę i smażymy przez 15 minut. Następnie solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek i cebulę, listki, paprykę, smażymy kolejne 10 minut. Podlewamy wodą, dodajemy musztardę, majonez, śmietanę, paprykę słodką. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Na placku układamy farsz, składamy na połowę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.01.2017 15:48
bardzo smaczne danie
Olga_SK 19.01.2017 14:27
Uwielbiam! A twoja wersja wygląda tak apetycznie :D
Ewelina1991 19.01.2017 10:02
pyszne placki
MałaMi89 19.01.2017 00:39
Dawno nie robiłam, a lubimy ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak