Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek piankowy z masą budyniowo-pomarańczową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 0,5 łyzeczki
budynie waniliowe 2 op
sok pomarańczowy 0,9 l
GALARETKI WIŚNIOWE 2 op
cukier 2 łyżki
kremówka 1 l
winogrona 0,3 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek piankowy z masą budyniowo-pomarańczową

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy 3 łyżki cukru i ucieramy mikserem na puszystą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy żółtkowej dodajemy na przemian po łyżce wymieszanej mąki pszennej z ziemniaczaną i proszkiem oraz piany białkowej.Ciasto delikatnie ale dokładnie mieszamy a następnie przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy ok. 20 min w 160 stopniach C. Studzimy. Budyń gotujemy na niecałym litrze soku pomarańczowego i jeszcze gorący wylewamy na biszkoptowy spód.Po wystudzeniu na masie budyniowej układamy przecięte na pół i wypestkowane winogrono.Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i starannie łączymy z tężejącymi galaretkami, rozpuszczonymi w połowie zalecanej wody.Przekładamy na winogrona i chłodzimy. Na wierzchu pianki śmietanowo-galaretkowej możemy udekorować polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.05.2013 00:30
wygląda pysznie
gosia1988 03.02.2013 13:43
smakowicie wygląda
bursztynek 22.10.2012 22:26
pyszne są takie pianki
Papryczka 21.11.2011 11:14
super ciasto
kate.500 19.07.2011 08:12
pychotka...
Faustyna 11.07.2011 11:19
Ciasto wygląda bardzo apetycznie:) Świetny przepis!
eli82 03.07.2011 11:00
palce lizać !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak