Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek pasterski (Sheperds pie)

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mleko gorące 1 szklanka
cebula 1 szt
mięso mielone wołowe 300 g
masło roślinne 5 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
bulion drobiowy 1 szklanka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek pasterski (Sheperds pie)

Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą, gotuj 20 min. Odcedź, wodę pozostaw. Ziemniaki utłucz, dodaj gorącego mleka i ewentualnie nieco wody. Utrzyj mikserem z łyżką masła i solą na puszystą masę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj mielone mięso, smaż jeszcze przez chwilę. Sos: rozgrzej półtorej łyżki masła oprósz mąką i zasmaż. wlej bulion, mieszając zagotuj. Przypraw koncentratem i musztardą. Mięso Przełóż do żaroodpornej formy, polej sosem, na wierzchu rozsmaruj ziemniaki i posyp resztą masła. Piecz 30 - 40 min. w temp. 225C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta11 06.12.2013 22:19
ciekawy pomysl
brioszka 06.12.2013 20:05
uwielbiam!
norweska20 06.12.2013 20:00
chętnie spróbuje
Niki22 06.12.2013 19:57
pyyychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak