Placek orzechowy z masą kajmakowo-serową

Placek orzechowy z masą kajmakowo-serową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczne, polecam spróbować

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    200 gramów
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • białko

    6 sztuk
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • ser mascarpone

    250 gramów
  • orzechy włoskie

    1 szklanka
  • masa kajmakowa

    300 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puch. Dodać orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie pianę z ciastem i dolać łyżkę soku z cytryny. Ciasto wylać na blachę 30x30, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto wystudzić i przekroić.

Ser mascarpone zmiksować z masą kajmakową i lekko schłodzić. Posmarować pierwszy blat ciasta połową masy, przykryć drugim i wierzch posmarować pozostałym kremem. Udekorować według uznania. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 27.01.2014 15:35
oj,lubię takie placki :-)
Pietruszka 18.09.2013 11:04
uwielbiam takie ciasta
pajbek 25.08.2013 14:55
Wygląda rewelacyjnie i tak, też musi smakować :-)
bietka 16.10.2012 12:41
pycha
Aneta2604 06.11.2011 18:45
świetny deser
Mariusz10 26.06.2011 23:59
wyśmienite ciasto
ElizaT 03.06.2011 09:52
widać, że jest to super przepis
bursztynek 04.04.2011 23:20
wygląda suuuper!
bursztynek 04.04.2011 23:20
wygląda suuuper!
MAR3STA 03.04.2011 10:24
bardzo udane ciasto orzechowe, a krem palce lizać;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat