Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek mandarynkowy z galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 5 dkg
mąka pszenna 1,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżka
mleko 3 łyżki
mandarynki 4 sztuki
galaretka 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek mandarynkowy z galaretką

Cukier ucieramy z żółtkami. Do utartych żółtek dodajemy roztopioną margarynę i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a następnie w dalej ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Ciasto pieczemy ok 40-45min. Galaretkę rozpuszczamy i czekamy aż zacznie tężeć. Na upieczony ostudzony placek układamy mandarynki i zalewamy galaretką. Wkładamy do lodówki. Można podawać z odrobiną dżemu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mic 24.01.2012 21:38
aptetiko:) szczegolnie dla ?asucha ciast
Monika111 26.12.2011 13:01
mniam! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak