Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek makowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 1 szkl
cukier 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczki
mak 15 dag
masa
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 szt
mąka 1 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 łyżki
mleko 1/3 l
margaryna 1/2 kostka
masa makowa
mak 20 dag
cukier 15 dag
masło 4 dag
jajko 4 szt
delicje 3 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: placek makowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka i ubijać . Mąki proszek, mak i mieszać . Wsypać do ciasta, delikatnie mieszając . Żółtka utrzec razem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Powstałą masę zmiksować wraz z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz szklanką mleka. Pozostałe mleko należy zagotować. Do wrzącego mleka wlać utarte wcześniej żółtka z mąką. Gotujemy ciągle mieszając, do zgęstnienia. Masło bądź margarynę ucieramy i dodajemy ostudzoną masę .Mak zmielić sparzyć, włożyć do żółtek utartych z cukrem i tłuszczem, wymieszać, . Ubić pianę z 7 białek i delikatnie wymieszać z makiem.Na wierzch ułożyć delicje i zalać galaretka tężejąca .
Placek należy piec w temp 180*c 40 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 04.09.2013 15:54
lubimy go wszyscy
artur7 08.05.2013 21:28
makowy pycha
Małgorzata106 02.05.2013 12:41
super ciasto
Kuchareczka2 28.04.2013 17:41
uwielbiam ciasta z makiem
AURELKA 10.03.2013 21:25
pyszne jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak