Placek kruchy z truskawki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • masło/margaryna

    3/4 kostki
  • jajko

    4 sztuki
  • truskawki

    1 szklanka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, masło i cukier utrzeć na jednolitą masę, wraz z żółtkami ugnieść na kruche ciasto. Rozwałkować placek grubości 2-3 cm., ułożyć na wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Upiec na jasnożółty kolor. Białka z cukrem pudrem ubić na pianę. Wymieszać ją z pokrojonymi truskawkami (umyte, odsączone, oczyszczone). Masę położyć na upieczony placek i wstawić do piekarnika gorącego piekarnika na 10-15 minut. Po wierzchu można przyozdobić według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rakow2 04.07.2011 16:05
smaczny lubię truskawki
Krzysztof42 09.12.2010 14:49
lubię placek
pioge7 25.09.2010 17:06
ciekawy przepis :)
iwa643 28.08.2010 08:03
lubie placuszek z truskawkami
gacopierz23 02.06.2010 20:57
Super tylko na truskawki nie można się doczekać
Marcin46 06.05.2010 14:20
mmmmniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat