Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowy z pianką
Kroki postępowania
Truskawki kroimy w drobną kosteczkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. W ten sam sposób rozpuszczamy galaretki niebieskie. Natomiast galaretkę pomarańczową razem z 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dzielimy ubitą śmietanę na trzy różnej wielkości części (duża ilość, średnia oraz najmniejsza). Do części małej dodajemy przestudzoną galaretkę pomarańczową. Do części średniej galaretki truskawkowe, natomiast do części największej dodajemy galaretki niebieskie oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Formę wypełniamy galaretką pomarańczową. Układamy pierwszą część placka, nasączamy herbatą. Wykładamy połowę masy truskawkowej, przykrywamy plackiem i nasączamy go. Następnie wylewamy resztę masy truskawkowej i układamy truskawki. Zalewamy masą niebieską. Wstawiamy na noc do lodówki, aby składniki stężały.