Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kokosowy z pianką

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placek

białko 6 sztuk
cukier brązowy 1 szklanka
mąka pszenna 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
wiórki kokosowe 1,5 szklanka

Masa

śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 1 szklanka
galaretka niebieska 2 opakowania
galaretka truskawkowa 2 opakowania
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
truskawki 15 sztuk
herbata 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowy z pianką

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i ubijamy dalej. Piana ma być sztywna.
Krok 1 - Placek kokosowy z pianką  foto
2
Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki. Delikatnie mieszamy.
Krok 2 - Placek kokosowy z pianką  foto
3
Przekładamy masę do średniej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy placek przez 30 minut w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu kroimy na dwie części.
Truskawki kroimy w drobną kosteczkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. W ten sam sposób rozpuszczamy galaretki niebieskie. Natomiast galaretkę pomarańczową razem z 2 łyżeczkami żelatyny rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Żelatynę (2 łyżeczki) rozpuszczamy w 6 łyżkach gorącej wody. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Dzielimy ubitą śmietanę na trzy różnej wielkości części (duża ilość, średnia oraz najmniejsza). Do części małej dodajemy przestudzoną galaretkę pomarańczową. Do części średniej galaretki truskawkowe, natomiast do części największej dodajemy galaretki niebieskie oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Formę wypełniamy galaretką pomarańczową. Układamy pierwszą część placka, nasączamy herbatą. Wykładamy połowę masy truskawkowej, przykrywamy plackiem i nasączamy go. Następnie wylewamy resztę masy truskawkowej i układamy truskawki. Zalewamy masą niebieską. Wstawiamy na noc do lodówki, aby składniki stężały.
Krok 3 - Placek kokosowy z pianką  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monia2005 05.04.2015 20:47
pięknie i smakowicie wygląda
monika141 05.04.2015 16:09
pyszne ciacho
Konczi 05.04.2015 15:57
cudnie wygląda :) porywam porcyjkę
bertpvd 05.04.2015 13:42
Fajny deser
2milutka 05.04.2015 13:11
Wspaniałe ciasto:)
mysza75 05.04.2015 12:38
jakie pyszne ciacho i kolorowe super wygląda
Wiesława1 05.04.2015 12:24
ąpetycznie wygląda
Ewelina1991 05.04.2015 08:36
świetne ciacho ;)
Maridka19 05.04.2015 08:25
Ale smakowitości :)
Seba 05.04.2015 00:29
bardzo dobre ciasto
marcia7 05.04.2015 00:00
ciekawy kolor
patryska76 04.04.2015 22:21
piękne zdjęcia!
as28 04.04.2015 22:09
świetne ciasto, aż chce się jeść
Cynamonka 04.04.2015 20:51
Jaki egzotyczny :D Super!
gosia1988 04.04.2015 20:49
rewelacyjnie wygląda i pewnie super smakuje
Franciszek 04.04.2015 20:34
Pięknie wygląda
Wiktoria29 04.04.2015 20:20
ciekawie wygląda
RenataZ-et 04.04.2015 20:18
bardzo apetyczne ciacho
Ania67 04.04.2015 19:34
Bajeczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak