Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowy z galaretką
Robimy placki kruche:
Robimy placki kruche:
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180°C na złoty kolor.
Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.
Robimy ciasto kokosowe:
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C.
Robimy masę:
Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.
Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.