Placek kokosowy z galaretką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretką, do tego placki kruche i masa kakaowa na śmietanie to idealne połączenie.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche:

  • mąka pszenna

    40 dag
  • margaryna

    25 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18%

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Placek kokosowy:

  • białko

    4 sztuki
  • cukier

    15 dag
  • wiórki kokosowe

    15 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa:

  • śmietana 18%

    1 szklanka
  • cukier puder

    10 dag
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • kakao

    2 łyżki
  • placek

    1 sztuka

Dodatkowo:

  • galaretka czerwona

    2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy placki kruche:

Robimy placki kruche:
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180°C na złoty kolor.

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

Robimy ciasto kokosowe:
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C.

Robimy masę:
Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.

Krok 4 - Placek kokosowy z galaretką foto
Przekładamy:
Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Basiliana 22.11.2018 13:31
Bardzo efektowne i apetyczne ciasto. Kokos i kakao to świetne połączenie. Nie próbowałam go jeszcze z dodatkiem galaretki, ale Twój przepis do tego zachęca.
bietka 22.11.2018 14:52
Dziękuję bardzo i polecam spróbować, ja lubię łączyć ze sobą różne smaki i próbować nowych :)
Bożena Matuszczyk 21.11.2018 21:48
Pyszne ciacho ,porywam kawałek do popołudniowej kawy;)
bietka 22.11.2018 09:14
Dziękuję Bożenko, zapraszam częstuj się do woli :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat