Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kokosowy z galaretką

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bardzo pyszne ciasto kokosowe z galaretką, do tego placki kruche i masa kakaowa na śmietanie to idealne połączenie.

Składniki:

Ciasto kruche:

mąka pszenna 40 dag
margaryna 25 dag
cukier puder 20 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 18% 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Placek kokosowy:

białko 4 sztuki
cukier 15 dag
wiórki kokosowe 15 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa:

śmietana 18% 1 szklanka
cukier puder 10 dag
cukier waniliowy 1 sztuka
kakao 2 łyżki
placek 1 sztuka

Dodatkowo:

galaretka czerwona 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowy z galaretką

Robimy placki kruche:

1

Robimy placki kruche:
Na stolnicę dajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.

Ciasto dzielimy na 3 części i pieczemy w formach 23x38 cm wysmarowanych tłuszczem około 20-30 minut w temp. 180°C na złoty kolor.

Rozpuszczamy galaretki czerwone według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia.

2

Robimy ciasto kokosowe:
Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, następnie dajemy kokos, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20 minut w temp. 180°C.

3

Robimy masę:
Jeden placek kruszymy na drobno i dajemy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy, kakao i ucieramy z tego masę.

4
Przekładamy:
Jeden placek kruchy przekładamy połową masy, dajemy drugi placek kruchy, smarujemy drugą połową masy, przekładamy plackiem kokosowym i polewamy tężejącą galaretką.
Krok 4 - Placek kokosowy z galaretką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Basiliana 22.11.2018 13:31
Bardzo efektowne i apetyczne ciasto. Kokos i kakao to świetne połączenie. Nie próbowałam go jeszcze z dodatkiem galaretki, ale Twój przepis do tego zachęca.
bietka 22.11.2018 14:52
Dziękuję bardzo i polecam spróbować, ja lubię łączyć ze sobą różne smaki i próbować nowych :)
Bożena Matuszczyk 21.11.2018 21:48
Pyszne ciacho ,porywam kawałek do popołudniowej kawy;)
bietka 22.11.2018 09:14
Dziękuję Bożenko, zapraszam częstuj się do woli :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak