Placek kokosowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białka

    7 szt
  • cukier

    25 dag
  • wiórki kokosowe

    20 dag
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • sok z cytryny

    4 łyżeczki
  • jajka

    7 szt
  • cukier

    28 dag
  • amoniak

    0,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczki
  • kakao

    5 łyżek
  • mąka pszenna

    24 dag
  • Krem:

  • mleko

    0,5 szkl
  • jajko

    1 szt
  • cukier

    15 dag
  • żółtka

    7 szt
  • masło

    1 szt
  • budyń śmietankowy

    2 łyżki
  • DODATKOWO:

  • wiórki kokosowe

    do dekoracji
  • polewa czekoladowa

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Placek kokosowy:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, dodajemy resztę składników i pieczemy około 35 minut. W foremce 25/36.
Placek czekoladowy:
Robimy tak samo jak kokosowy. Chłodny przekrawamy na pół.
Krem:
Jajko i żółtka ucieramy z cukrem i budyniem (w proszku). Mleko zagotowujemy i do gotującego wlewamy utarte jajka, ubijamy na parze. Chłodny krem ucieramy z margaryną.
Przełożenie ciasta:
Placek czekoladowy- połowa kremu- placek kokosowy- połowa kremu- placek czekoladowy- polewa- posypujemy kokosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (21)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.01.2017 18:58
Pyszne ciasto
Jagódka77 13.08.2015 07:05
na pewno smakuje wspaniale
Ewelina1991 13.05.2014 08:04
kusząco wygląda
Przepisy Joanny 28.02.2014 08:55
wygląda kusząco i napewno tak smakuje
fotoviderek 04.12.2013 07:35
Takie ciacha to ja lubię :)
Bernadeta1 15.09.2013 09:27
wygląda bardzo smacznie
rjustysia 23.04.2013 11:00
Ja tez jestem fanką kokosów :) Ciasto super!
reniatka 03.04.2013 15:42
mniam ale swietne to ciacho
Mira85 01.03.2013 16:29
świetny przepis
Janina 21.02.2013 16:10
pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat