Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek kokosowo-czekoladowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 100 g
śmietana 30% 2 łyżki
masło 125 g
wiórki kokosowe 100 g
cukier puder 500 g
mąka pszenna 3/4 szklanki
likier kokosowy 30 ml
jajko 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek kokosowo-czekoladowy

Kroki postępowania

1
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać.
Krok 1 - Placek kokosowo-czekoladowy  foto
2
Wiórki kokosowe zalać likierem, wymieszać z połową cukru i zostawić na pół godziny.
Krok 2 - Placek kokosowo-czekoladowy  foto
3
Masło rozpuścić i pozostawić do ostudzenia. Jaja ubić z druga połową cukru. Wlać do ubitych jajek masło a następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę maślaną podzielić na 3 części. Jedną część wymieszać z wiórkami kokosowymi. Dwie pozostałe połączyć z czekoladą.
Krok 3 - Placek kokosowo-czekoladowy  foto
4
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać na spód całe ciemne ciasto a na ciemne ciasto delikatnie wyłożyć część z wiórkami kokosowymi.
Krok 4 - Placek kokosowo-czekoladowy  foto
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni. Dekorować wiórkami kokosowymi.
Krok 5 - Placek kokosowo-czekoladowy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.07.2014 22:17
smaczny kasek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak