Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
9 -
cukier
2 szklanki -
mąka
1 szklanka -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
olej
0,5 szklanki -
wiórki kokosowe
200 g -
budyń śmietankowy
2 -
galaretka ananasowa
1 -
masło
250 g -
ananas z puszki
1 szt.
Przepis i sposób przygotowania Placek kokosowo- ananasowy
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do nich stopniowo cukier, później dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na dużą blachę i pieczemy w temp. 180 st przez 40 min.
Płyta kokosowa:
- 2 paczki wiórków kokosowych (razem ma być 200 g)
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy 1 budyń (nie rozrobiony) i wiórki kokosowe. Wszystko mieszamy i pieczemy przez ok 20 min. w temp. 160- 180 st.
Krem:
- 1 puszka ananasów
- 1 budyń śmietankowy
- 1 kostka Kasi lub masła
- 4 żółtka
- 1 galaretka ananasowa, może być cytrynowa
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Budyń gotujemy na soku z puszki ananasów (musi być 1 szklanka, jeżeli brakuje to dolewamy wodę). Czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy do białości, dodając po żółtku i budyń oraz lekko zastygniętą galaretkę i pokrojone w kostkę ananasy.
Spodnią warstwą jest nasz biszkopt z delicji, na niego nakładamy krem i przykrywamy płytą kokosową. Ciasto trzymamy w lodówce.
Komentarze (29)
Załaduj więcej komentarzy (19)