Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
mąka 2 szklanki
jajko 2 sztuki
śmietana 18-procentowa 2 łyżki
cukier 1 szklanka
margaryna w kostce 20 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier do jabłek 2-3 łyżki
cukier puder
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jabłka 1,5 Reneta

Przepis i sposób przygotowania na: Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru

Kroki postępowania

1
Jabłka należy obrać ze skórki i zetrzeć na tarce ( na większych oczkach ). Następnie przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon, cukier i smażymy do momentu aż będą miękkie oraz uzyskają piękny złoty kolor. Studzimy.
Krok 1 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
2
Podczas, gdy jabłka się studzą wyrabiamy ciasto. Na deskę wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy jajka, margarynę, śmietanę 18% oraz cukier. Wszystkie składniki ze sobą łączymy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie połówki i na godzinę wkładamy do lodówki.
Krok 2 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
3
Po godzinie jedną z połówek wyjmujemy i następnie wałkujemy, formułując z niej odpowiedni prostokąt na spód blaszki.
Krok 3 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
4
Przekładamy rozwałkowane ciasto do blaszki i delikatnie posypujemy bułą tarą, by do ciasta nie przesiąkał sok z jabłek.
Krok 4 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
5
Następnie wyjmujemy z lodówki drugą połówkę ciasta i wałkujemy, formując tak samo jak poprzednią część. Przed nałożeniem kolejnej warstwy ciasta, przekładamy na środek ostudzone jabłka.
Krok 5 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
6
Jabłka przykrywamy warstwą ciasta. Na cieście robimy delikatnie dziurki widelcem.
Krok 6 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
7
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok 50 min, aż się ładnie zarumieni, w temp. 200 stopni.
Krok 7 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto
8
Smacznego!
Krok 8 - Placek jabłkowy w posypce z cukry pudru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 28.02.2013 21:41
takie placki są przepyszne;]
ALAGOR 02.12.2012 13:04
mniam - na czasie
Ania31 06.11.2012 20:15
dziękuję Ewcia :)
ewka1978 06.11.2012 11:23
placek pyszny i naprawiłam Twój błąd i dałam plusika koleżance z pierwszego komentarza
Ania31 04.11.2012 21:01
chyba coś nie tak nacisnęłam i na minus dałam, to moje początki i nie wiem jeszcze co i jak...
Simeo 04.11.2012 19:47
to musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak