Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek jabłkowy lukrowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 50 dag
cukier 1/3 szkl
masło 200 g
żółtko jajek 4 szt
jajko 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

MASA

jabłka 2,5 kg
galaretka cytrynowa 2 op
cynamon 1 łyżeczka
kasza manna 1 łyżka

LUKIER

cukier puder 1 szkl
woda letnia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek jabłkowy lukrowany

Z przesianej mąki, cukru, masła, żółtek i jajka oraz proszku do pieczenia zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - ok 1 godz.
Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę. Do garnka wlać 25 ml wody i wrzucić jabłka i dusić parę minut mieszając, dodać cynamon, galaretki w proszki i mannę, wymieszać, ostudzić.
Ciasto wyjąć,3/4 wylepić nim formę , wyłożyć na nie masę jabłkową. 1/4 pociąć w paski i ułożyć dowolny wzór na cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 45 min w 175 st C.
Udekorować lukrem (cukier wsypać do naczynia, wlać ciepła wodę i szybko mieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 16.09.2016 20:06
Bardzo lubię;))
Misia13 16.09.2016 10:22
dziekuje ;-)
Wiesława1 16.09.2016 06:16
Super propozycja
Renataj 15.09.2016 23:53
Apetyczne ciasto:)
Łukasz15 15.09.2016 22:08
Super placek
Motorek 15.09.2016 20:28
super przepis
bertpvd 15.09.2016 19:49
fajny pomysł
Kasnaj 15.09.2016 19:33
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak