Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z jabłkami
Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki.
Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce.
W tym czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, na około 40 min.