Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z jabłkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem

Składniki:

Składniki:

mąka pszenna 500 gramów
rodzynki 50 gramów
rum biały 2 łyżki
jabłka 2 sztuki
drożdże świeże 40 gramów
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 3 sztuki
cukier 100 gramów
masło 82% 150 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z jabłkami

Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki.

Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce.

W tym czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C, na około 40 min. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak