Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z borówkami
rozkłócone białko do posmarowania
cukier perlisty
Drożdże rozrobić z cukrem, wlać letnie mleko, dodać 260 g mąki i roztrzepać wszystko trzepaczką. Pozostawić w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką) na około 40 minut aby podrosło. Do rozczynu dodać jajka, żółtko, olej i stopniowo dodawać około 510 g mąki i zarabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki (około 15 minut). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około 40 minut aby podrosło. Po tym czasie połowę ciasta przekładamy na stolnicę, wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x40). Na cieście rozkładamy borówki (można je posypać cukrem wg uznania, ja nie sypałam) i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut aby podrosło. Następnie smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem perlistym (lub/i makiem). Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30-40 minut (do zarumienienia, bez termoobiegu), ja piekłam 38 minut.
Placek smakuje wyśmienicie z masełkiem.