Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z borówkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mleko 1/2 l
cukier trzcinowy 50 g
mąka 770 g
jajko 2
żółtko jajek
olej rzepakowy 1/2 szkl
borówki 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z borówkami

ponadto:
rozkłócone białko do posmarowania
cukier perlisty

Drożdże rozrobić z cukrem, wlać letnie mleko, dodać 260 g mąki i roztrzepać wszystko trzepaczką. Pozostawić w ciepłym miejscu (przykryte ściereczką) na około 40 minut aby podrosło. Do rozczynu dodać jajka, żółtko, olej i stopniowo dodawać około 510 g mąki i zarabiać ciasto aż będzie odchodzić od ręki (około 15 minut). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić na około 40 minut aby podrosło. Po tym czasie połowę ciasta przekładamy na stolnicę, wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (24x40). Na cieście rozkładamy borówki (można je posypać cukrem wg uznania, ja nie sypałam) i przykrywamy rozwałkowaną drugą połową ciasta. Całość przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 40 minut aby podrosło. Następnie smarujemy rozkłóconym białkiem i posypujemy cukrem perlistym (lub/i makiem). Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30-40 minut (do zarumienienia, bez termoobiegu), ja piekłam 38 minut.
Placek smakuje wyśmienicie z masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak