Placek doskonały

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50 dag
  • śmietanka

    1 szkl
  • mleko

    2 łyżki
  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    15 dag
  • żółtek

    10 szt
  • masło

    15 dag
  • rodzynki

    5 dag
  • migdały

    5 dag
  • wanilia

    1/3 laski
  • masło do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać i ogrzać. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn. Rodzynki opłukać i wysuszyć w ściereczce, migdały sparzyć, obrać i drobno pokrajać. Zagotować śmietankę i starannie wymieszać z trzecią częścią mąki, rozcierając grudki. Żółtka utrzeć z cukrem, odrobiną soli i rozdrobnioną wanilią. Do mąki połączonej ze śmietanką dodać drożdże i wymieszać, a gdy podrośnie - wlać żółtka i wyrabiać długo i starannie ciasto, dodając na końcu stopione masło. Wówczas wsypać rodzynki oraz migdały i pozostawić do wyrośnięcia. Formy wysmarować masłem i nakładać wyrośnięte ciasto do połowy ich wysokości, a po powtórnym wyrośnięciu upiec ok. 45 minut przez 175 stopni C.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adam1f 22.06.2012 03:25
dobre
mic 18.06.2012 21:29
Skoro tak doskonały to trzebab ygo było wyprobowac
Marta1986 14.06.2012 10:05
pychotka
Barbara/zuza22_85 11.06.2012 20:03
super
Joanna108 28.05.2012 10:08
chętnie wypróbuję
jola1508 22.05.2012 08:28
trzeba wypróbować tą doskonałość :)
Betka 12.05.2012 20:50
rewelacja;))
Ewelina47 23.04.2012 09:10
pyszna na pewno
caralajna 26.03.2012 09:04
świetny
ziutula 17.03.2012 21:54
pyszna drożdżówa..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat