Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek doskonały

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
śmietanka 1 szkl
mleko 2 łyżki
drożdże 6 dag
cukier 15 dag
żółtek 10 szt
masło 15 dag
rodzynki 5 dag
migdały 5 dag
wanilia 1/3 laski
masło do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Placek doskonały

Mąkę przesiać i ogrzać. Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn. Rodzynki opłukać i wysuszyć w ściereczce, migdały sparzyć, obrać i drobno pokrajać. Zagotować śmietankę i starannie wymieszać z trzecią częścią mąki, rozcierając grudki. Żółtka utrzeć z cukrem, odrobiną soli i rozdrobnioną wanilią. Do mąki połączonej ze śmietanką dodać drożdże i wymieszać, a gdy podrośnie - wlać żółtka i wyrabiać długo i starannie ciasto, dodając na końcu stopione masło. Wówczas wsypać rodzynki oraz migdały i pozostawić do wyrośnięcia. Formy wysmarować masłem i nakładać wyrośnięte ciasto do połowy ich wysokości, a po powtórnym wyrośnięciu upiec ok. 45 minut przez 175 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 22.06.2012 03:25
dobre
mic 18.06.2012 21:29
Skoro tak doskonały to trzebab ygo było wyprobowac
Marta1986 14.06.2012 10:05
pychotka
Barbara/zuza22_85 11.06.2012 20:03
super
Joanna108
Joanna108 28.05.2012 10:08
chętnie wypróbuję
jola1508 22.05.2012 08:28
trzeba wypróbować tą doskonałość :)
Betka 12.05.2012 20:50
rewelacja;))
Ewelina47 23.04.2012 09:10
pyszna na pewno
caralajna 26.03.2012 09:04
świetny
ziutula
ziutula 17.03.2012 21:54
pyszna drożdżówa..
barbara11561 12.03.2012 09:43
świetny
Justyna87 08.03.2012 21:45
pycha
marzenciak1985 06.03.2012 10:24
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak