Placek do barszczyku

Placek do barszczyku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    350 gram
  • jajko

    2 sztuki
  • majonez

    1/2 szklanki
  • kwaśna śmietana

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki

Nadzienie

  • mięso

    350 gram różne gatunki
  • ziemniaki

    400 gram
  • por

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • zioła

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placek do barszczyku foto
Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść.
Krok 2 - Placek do barszczyku foto
Mięso ( z rosołu, inne drobiowe, szynka wędzona) i ziemniaki pokroić w drobną kostkę, pora w półpierścienie.
Krok 3 - Placek do barszczyku foto
Połowę ciasta rozwałkować i włożyć do formy.
Krok 4 - Placek do barszczyku foto
Składniki nadzienia połączyć. Jajko wybić do miseczki i wymieszać z przyprawami. Wlać do reszty i wymieszać.
Krok 5 - Placek do barszczyku foto
Nadzienie wyłożyć na ciasto.
Krok 6 - Placek do barszczyku foto
Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nadzienie. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec godzinę w temp 180 stopni.
Świetny dodatek do barszczyku, ale można podać z ketchupem, na ciepło i na zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwusia 31.08.2016 23:18
kiedyś miałam okazję jeść, lecz sama nie robiłam
MałaMi89 31.08.2016 23:09
Piekłam kiedyś, ale w innej wersji i był super! Goście byli zachwyceni. Myślę, że tą wersją też by byli :)
Łukasz15 31.08.2016 22:55
Świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat