Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 szt -
cukier puder
20 dag -
olej
2 łyżki -
woda
2 łyżki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
kakao
2 łyżki -
mleko
1/2 l -
cukier kryształ
1/2 szklanki -
mąka krupczatka
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
1 łyżka -
budyń śmietankowy
1 szt -
polewa czekoladowa
-
galaretka pomarańczowa
-
mandarynki
2 szt -
bakalie
-
Ciasto:
20 dag -
mąka krupczatka
20 dag
Sposób przygotowania
z białek i cukru ubić pianę, dodać żółtka, mąkę krupczatkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając dodać 2 łyżki oleju i 2 łyżki wody. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodając 2 łyżki kakao. Piec ok 20 min każdy biszkopt. Ostudzić.
Masa:
mąki, cukier i budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, a resztę mleka zagotować. Wlać mąki i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Margarynę utrzeć i dodać po łyżce ostudzonego budyniu.
Polewę czekoladową i galaretkę pomarańczową przygotować wg. opisu na opakowaniu.
Przełożenie:
na ciemne ciasto wyłożyć połowę masy. Z jasnego ciasta wykroić szklanką kółka ok. 12 szt na całe ciasto. Ciasto z otworami położyć na ciemnym cieście z masą, a w dziury włożyć po jednym kawałku obranej mandarynki, wsypać bakalie i zalać galaretką pomarańczową. Całość przykryć drugą połową masy, wyłożyć wycięte krążki z jasnego ciasta i polać polewą czekoladową.
Komentarze (41)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (31)