Przepis i sposób przygotowania na: Placek czekoladowy z masą śmietankowo-wiśniową
Ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym, mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać powoli do masy jajecznej, dodać przesiane kakao i 1 łyżkę letniej wody. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą wlać ciasto, wstawić po nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15 minut. W zależności jak piecze piekarnik. Po ostygnięciu przekroić na dwa placki jeden może być cieńszy.
Śmietanę ubić pod koniec dodać cukier puder i cukier waniliowy i żelatynę. Podzielić na dwie części.
Masa wiśniowa - składniki:
100 dag wiśnie bez pestek
400 ml sok wiśniowy
4 łyżki cukier
5 dag mąka ziemniaczana
Masa wiśniowa:
Wiśnie drylujemy, można użyć mrożonych. Sok wiśniowy gotujemy z dodatkiem cukru, ok.10 minut na wolnym ogniu, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z połową szklanki zimnej wody. Zagotowujemy stale mieszając. Dodajemy wiśnie i nie przerywając mieszania trzymamy na ogniu aż masa będzie gorąca. Przestudzonym kremem smarujemy ciasto.
- użyłam soku po odsączeniu rozmrożonych wiśni, uzupełniając do obj. 400 ml wodą.
Biszkopt posmarować masą wiśniową i na to wyłożyć połowę masy śmietankowej, przykryć biszkoptem, wyłożyć drugą część masy śmietankowej, posypać potartą białą czekoladą.
SMACZNEGO!