Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
jajko 6 szt
cukier puder 25 dag
margaryna 20 dag
czekolada 15 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
lukier

Przepis i sposób przygotowania na: Placek czekoladowy

Żółtka z cukrem pudrem ubić na biały, bardzo puszysty kogel-mogel. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodawać po łyżce do kogla-mogla, wciąż energicznie ucierając. Na parze lub w rondelku rozpuścić margarynę i czekoladę. Ten czekoladowy krem należy wymieszać z ciastem. Z białek ubić sztywną pianę i domieszać ją ostrożnie do pozostałych składników. Piec ok. 45 min. Gdy placek ostygnie, posmarować go lukrem czekoladowym, zrobionym z 10 dag czekoladowego bloku, 12 łyżeczek cukru, 2 łyżek masła 6 łyżek śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak