PLACEK CYGAŃSKI

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • placek

  • ziemniaki

    1,5 kg
  • cebula

    4
  • jajko

    2
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • bazylia

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pipeprz

    do smaku
  • Farsz:

  • mięso mielone

    1 kg
  • pieczarki

    0,5 kg
  • cebula

    2
  • papryka czerwona

    1
  • koncentrat pomidorow

    1
  • pomidory w puszce

    1
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:
Mięso usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Na patelni oddzielnie usmażyć pieczarki, a następnie dodać do zeszklonej cebulki i mięsa. Całość przełożyć do garnka, dodać bazylie, pomidory w puszce, pokrojoną paprykę. Przyprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu. Na koniec dodać koncentrat.

Placek:
Ziemniaki oraz cebulę obrać i starkować. Dodać 2 jajka, łyżkę mąki ziemniaczanej, pieprz oraz sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na patelnie i usmażyć duży placek.

Placek przełożyć serem oraz wcześniej przygotowanym farszem. Złożyć na pół. Wierzch polać ketchupem, majonezem. SMACZNEGO 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maciek7 25.01.2012 19:20
pyszny
Smakosz6 28.11.2011 11:43
pychotka!
bursztynek 14.03.2011 23:57
misia53 świetny komentarz, a placuszek wygląda baaardzo apetycznie
katarzyna124 25.02.2011 15:25
Super:) Ale bym se zjadła.....
MAR3STA 12.01.2011 19:07
super!
kuklik 12.01.2011 09:35
dla mnie nowość
Margo1 07.12.2010 19:09
takiego nie jadłam
misia53 05.12.2010 11:01
Ani chłopski ,ani pański , Eliza piecze Placek cygański.Placek jest pyszny , zachwycający , najlepiej smakuje ,gdy jest gorący!
Malinka 24.11.2010 10:28
Aż ślinka cieknie...:)
marta0906 22.11.2010 12:38
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat