Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek cygański

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 2 kg
jajko 2 szt
mąka pszenna 5 łyzek
sól
olej 1 łyzka
mięso wołowe bez kości 2 kg
marchewka gotowana
groszek konserwowy
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
cebula 2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek cygański

Na tarce o drobnych oczkach ścieram 2 kg ziemniaków i cebulę.Odlewam nadmiar wody.Do masy dodaję 2 jajka 5 łyżek mąki pszennej, sól i pieprz.Dokładnie mieszam .Na patelni średniej wielkości rozgrzewam łyżke oleju.Rozprowadzam 5 łyżek masy ziemniaczanej, smaże z obu stron.
Kroje w kostkę mięso i cebulę.Podsmażam na oleju.Przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję pokrojona marchewke, puszkę groszku konserwowego, listek laurowy, ziele angielskie, sol pieprz duszę do miękkości.Zagęszczam łyżka mąki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 16.05.2011 07:15
apetyczny
Allice 11.10.2010 20:39
Zawsze chciałam zrobic taki placek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak