Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek bananowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

herbatniki 200 g
masło lub margaryna 3 łyżki
woda 2 łyżki

Masa bananowa

banan 3 szt
mleko 1,5 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 2/3 szkl
mąka pszenna 3 łyżki
żółtko surowe 2 szt
wanilia 1/2 laski
śmietana 30% 100 g
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek bananowy

Kroki postępowania

1
Herbatniki połamać na małe kawałki, przełożyć do pojemnika od blendera. Dodać wodę oraz stopione masło. Zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć na dno przygotowanej tortownicy o śr. 23cm. Piec ok. 15 min w temp.180st.
Krok 1 - Placek bananowy foto
2
Banany obrać, pokroić w plastry i ułożyć na podpieczonym, wystudzonym spodzie.
Krok 2 - Placek bananowy foto
3
Do mleka dodać utarte żółtka, cukier, nasiona z laski wanilii oraz mąkę. Dokładnie wymieszać, następnie stale mieszając, zagotować i gotować ok. 3 min na małym ogniu. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku, dodać do masy. Lekko przestudzić. Letnią masą zalać plastry bananów. Schładzać przez ok. 2 godz. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować przy pomocy szprycy. Przechowywać w lodówce.
Krok 3 - Placek bananowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 24.05.2014 12:32
ale cudeńko, palce lizać
Kejti 23.05.2014 10:09
Zjawiskowe zdjęcie aż chce się spróbować :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak