Pizzo - tarteletki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarek

    250 g
  • puszki groszku

    1/2
  • konserwowej marchewki

    1/2 szk
  • drobiowej wędliny

    250 g
  • żółtego sera

    250 g
  • sos

  • koncentratu pomidorowego

    4 łyżki
  • wody

    4 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • ziół prowansalskich

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Ciasto:

  • mąki pszennej typ 450

    500 g
  • opakowanie drożdży instant ( 8

  • ciepłej wody

    350 ml
  • cukru

    1 łyżka
  • soli

    1 łyżeczka
  • olej

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizzo - tarteletki foto
Do miski wsypać mąkę i drożdże oraz sól i cukier, wymieszać. Wlać wodę, zamieszać potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2 - Pizzo - tarteletki foto
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Groszek i marchew odsączyć z zalewy i przełożyć do miseczki. Wędlinę pokroić w paseczki. Składniki sosu wymieszać.
Krok 3 - Pizzo - tarteletki foto
Foremki do tarteletek wysypać mąką. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, cienko wałkować, wycinać kółka o średnicy foremek i układać krążki w foremkach. Krążki posmarować sosem a potem układać wędlinę, marchew z groszkiem, pieczarki i posypać startym serem a na koniec oprószyć dodatkowo ziołami prowansalskimi i papryką.
Krok 4 - Pizzo - tarteletki foto
Pizzo - tarteletki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. ( Z tej porcji zrobiłam 12 pizzo - tarteletek i jedną sporą o średnicy 25 cm. Jeżeli nie mamy foremek do tarteletek możemy układać je po prostu na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem do pieczenia. )
Krok 5 - Pizzo - tarteletki foto
Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rycerz 06.01.2014 13:56
Ciekawy pomysł
iwi 06.01.2014 13:46
Fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat