Pizzeriniki

Pizzeriniki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • drodże,

    30 g
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • kasza manna

    2 łyżki

Dodatki

  • sos pomidorowy

    6 łyżeczek
  • salami

    12 plasterków
  • oliwki zielone

    12 sztuk
  • kukurydza w puszce

    12 łyżeczek
  • suszone pomidory

    12 sztuk
  • ser żółty starty

    12 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 7 cm. Następnie blachę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku było to nałożenie ketchupu, następnie pokrojonych oliwek, posiekanych pomidorów suszonych, kukurydzy, salami i na koniec ser.
Pizzerinki pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agnieszka214 14.12.2014 17:04
bardzo pyszne pizzerinki lubie takie
Wiesława1 14.12.2014 16:00
Bardzo fajny przepis
barbara11561 14.12.2014 14:40
świetne,takie malutkie pizze:)bardzo smacznie wyglądają:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat