Przepis i sposób przygotowania na: pizza ziołowa z kurkami
Kroki postępowania
Mąkę przesiać do miski, dodać: otręby, siemię lniane, sól, cukier, drożdże, 1 łyżeczkę ziół do pizzy (gotowe np Prymat) i dokładnie wymieszać. Dolać oliwę, wodę i wyrobić ciasto, najlepiej korzystając z pomocy robota kuchennego. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie na blasze na papierze do pieczenia uformować okrągły placek i zrolować krawędzie. Można nakłuć widelcem ciasto.
Na ciasto nałożyć świeże zioła: szałwię, bazylię, oregano, rozmaryn itp. oraz pokrojoną cebulę i czosnek.
Kurki w całości zblanszować. Ja zrobiłam to w garnku na parze w około 3-5 minut. Kurki odparowały w ten sposób wodę zmniejszając rozmiar. Grzyby nałożyć na ciasto.
Następnie nałożyć ser, ja użyłam żółty z dziurami (senatorski), ale może być inny, a najlepiej mozzarella. Ser można też położyć pod kurki. Na sam wierzch posypałam dodatkowo gotową przyprawą do pizzy (około 1 łyżeczka) i mielonym pieprzem.
Uszykowaną pizzę wstawić do piekarnika nagrzanego na minimum w celu ponownego wyrośnięcia. Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać z keczupem i świeżą bazylią. Smacznego!