Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza ziemniaczana

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

CIASTO

ziemniaki 300 g
mąka gryczana 150 g
sól do smaku

SOS DO PIZZY

koncentrat pomidorowy 4 łyżki
woda 4 łyzki
ocet jabłkowy 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ksylitol 1 łyżeczka
sól do smaku

DODATKI

tuńczyk w sosie własnym
oliwki czarne Smak
ser cheddar
oregano
bazylia świeża
oliwa

Porada

* możemy użyć innych dodatków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ziemniaczana

Kroki postępowania

1
Propozycja na inną, ale równie smaczną i aromatyczną wersję pizzy na ciście ziemniaczanym. Ciasto jest bezglutenowe i nie zawiera drożdży.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.

Następnie rozbijamy je tłuczkiem, dodajemy mąkę gryczaną, sól do smaku i zagniatamy ciasto.
Krok 1 - Pizza ziemniaczana foto
2
Ser Cheddar ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Krok 2 - Pizza ziemniaczana foto
3
Następnie przygotowujemy prosty sos do pizzy:

Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, przegotowaną wodę, łyżkę octu jabłkowego, cukier brzozowy, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pizza ziemniaczana foto
4
Blachę, w której będziemy piec pizzę smarujemy dokładnie oliwą z oliwek.

Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem ziemniaczanym, które smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem Cheddar.

Następnie układamy tuńczyka, oliwki i posypujemy wszystko oregano*.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.

Na upieczoną pizzę układamy świeże listki bazylii.

Życzę smacznego! :)
Krok 4 - Pizza ziemniaczana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 04.11.2014 18:58
na pewno wykorzystam ten przepis !
Bernadeta1 04.11.2014 12:14
coś na moje smaki, pycha
pajbek 04.11.2014 11:44
Pyszna :-)
mysza75 04.11.2014 10:15
jaka fajna i ciekawa
olkaaa 04.11.2014 07:43
wygląda kusząco
Konczi 04.11.2014 07:40
bardzo fajny pomysł :)
zabcia117 04.11.2014 06:58
Bardzo ciekawy przepis :)
caralajna 04.11.2014 05:33
bardzo ciekawe ciasto, chętnie wypróbuję
norweska20 04.11.2014 00:38
o jaki ciekawy spód...ot nowość dla mnie ..apetyczne :)
Marta Ryżek-Kalkowska 04.11.2014 00:07
mam słabość do takich smakołyków :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak