Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ziemniaczana
Kroki postępowania
Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Następnie rozbijamy je tłuczkiem, dodajemy mąkę gryczaną, sól do smaku i zagniatamy ciasto.


Do miseczki dodajemy koncentrat pomidorowy, przegotowaną wodę, łyżkę octu jabłkowego, cukier brzozowy, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - wszystko dokładnie mieszamy.

Formę wykładamy rozwałkowanym ciastem ziemniaczanym, które smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem Cheddar.
Następnie układamy tuńczyka, oliwki i posypujemy wszystko oregano*.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut.
Na upieczoną pizzę układamy świeże listki bazylii.
Życzę smacznego! :)
