Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szpinakiem, jajkiem i oliwkami
2.Przygotuj zaczyn: rozkrusz drożdże, zalej je ciepłą wodą (ale nie gorącą, bo nici z zaczynu!), dodaj cukier i łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
3.Gotowy zaczyn wlej do miski z mąką, dodaj olej, wymieszaj i przełóż na stolnicę. Wyrób ciasto, przełóż je z powrotem do miski, nakryte lnianą ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce .
4.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkuj i przełóż na wysmarowaną olejem blachę.
5. Rozmrożony szpinak podsmaż z posiekanym czosnkiem, całość dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość przestudź.
6.Ugotowane jajka pokrój na plastry.
7.Ciasto posmaruj sosem pomidorowym przygotowanym na bazie koncentratu (wersja dla leniwych przewiduje ketchup, wersja dla równie leniwych ogranicza się do samego koncentratu, wersja dla ambitnych obejmuje przygotowanie sosu na bazie koncentratu, wybór dowolny :) Następnie ułóż plastry szynki, na nie ostudzony szpinak, na górze zaś poukładaj jajka i pokrojone w plastry oliwki. Całość posyp startym serem.
8. Piecz ok. 20min na 190 C
więcej na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/