Przepis i sposób przygotowania na: Pizza ze szparagami i szynką parmeńską
W małej miseczce rozpuszczamy w ciepłej wodzie drożdże i cukier. Zostawiamy na ok. 10 minut.
W drugiej misce łączymy mąkę z solą, na środku robimy dołek i wlewamy do niego olej, a następnie drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką i wyrabiamy na gładką kulę. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkowujemy je na kształt krążka (z podanych składników zrobiłam dwie pizze o średnicy ok. 20cm).
Przygotowanie sosu serowego:
Por kroimy w plasterki i podduszamy na maśle, następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy, często mieszając aż ser się rozpuści. Na koniec dodajemy parmezan, posiekane orzechy włoskie i doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy i odstawiamy żeby sos wystygł.
Pomidorki kroimy na pół. Szparagi oczyszczamy i odłamujemy zdrewniałe/stwardniałe końce.
Przygotowanie pizzy:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko oliwą (uchroni to przed powstaniem zakalca). Następnie rozsmarowujemy sos, układamy plasterki szynki, szparagi i pomidorki.
Pizze pieczemy ok. 20 minut – najlepiej używając funkcji „włączony grzejnik dolny”
Smacznego!