Pizza ze świeżą rukolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąki pszennej typ 650

    500 g
  • drożdży instant

    1 łyżka
  • soli

    1 łyżeczka
  • słodkiej śmietany 12 %

    1/2 szk
  • ciepłej wody

    2/3 szk
  • Dodatki:

  • ( ilość na pizzę według uznan

  • cebula

  • cukinia

  • kiełbasa szynkowa

  • ser żółty

  • zioła włoskie

  • \"ognista mieszanka przypraw\"

  • sos

  • koncentratu pomidorowego

    5 łyżek
  • soli morskiej

    1/3 łyżeczki
  • ketchup

    1/2 szk
  • olej

    5 łyżek
  • rukola

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, sól i drożdże i wymieszać. Wlać wodę wymieszaną ze śmietaną i lekko wymieszać, potem dodać olej i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia. W międzyczasie do miseczki przełożyć koncentrat i ketchup, dodać sól i przyprawę i wymieszać sos. Zostawić do przegryzienia się smaków. Przygotować wszystkie dodatki do pizzy czyli obrać, umyć i pokroić cebulę i paprykę, kiełbasę pokroić w półplasterki, pomidory odsączyć z zalewy i pokroić, cukinię pokroić w cienkie plasterki a ser zetrzeć na tarce. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je wyrobić, podzielić na 4 części i rozwałkować na cienkie placki a potem ułożyć je w blaszkach lub na talerzach ceramicznych oprószonych mąką. Każdy placek posmarować sosem zostawiając trochę wolnego brzegu i na sos nakładać dodatki do pizzy. Na koniec posypać ziołami włoskimi i ognistą mieszanka przypraw. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu posypać rukolą i polać ketchupem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monia 13.01.2014 13:15
Zewa narobiłaś mi smaka na dobrą pizzę :)
agnieszka214 13.01.2014 10:07
smak wiosny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat