Przepis i sposób przygotowania na: PIZZA Z ZIEMNIAKAMI
W średniej misce łączę mąkę z solą, wlewam drożdże, oliwę i resztę wody, by uzyskać dość gęste ciasto.
Obsypuję blat mąką, wykładam ciasto i formuję kulę. Ugniatam ciasto około 10 minut. Gdy stwardnieje i nie będzie się przyklejać do ręki i blatu, kilka razy rzucam je na blat. Gotowe ciasto umieszczam w natłuszczonej wcześniej oliwą misce, przykrywam ściereczką i odstawiam na godzinę.
Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowuję je, następnie zaginam końce oraz nakłuwam widelcem na całej powierzchni (nie robiąc dziur!).
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry.
Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka, podsmażam na małej ilości oleju do wyparowania wody z pieczarek, osączam z nadmiaru tłuszczu.
Paprykę oraz kiełbasę kroję w kostkę.
Połowę słoika koncentratu łączę z wodą (sos powinien być niezbyt rzadki oraz nie za gęsty) oraz solą, bazylią i majerankiem wg własnego smaku.
Ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, następnie smaruję je przygotowanym sosem.
Zaczynam rozkładać składniki: ziemniaki, pieczarki z cebulą, kiełbasa, papryka, szczypiorek, ser żółty. Całość posypuję oregano i ostrą papryką.
Pizzę piekę w około 250 stopniach mniej więcej 15-20 minut (trzeba kontrolować jej wygląd w czasie pieczenia, składniki powinny lekko się zarumienić).