Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z wędzoną makrelą i czerwoną cebulą.

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wędzona makrela 250 g
ząbki czosnku 2
pomidory krojone z puszki 1
żółty ser starty do posypania
mąka 3 szklanki
woda letnia 1 szklanka
sól do smaku
pieprz do smaku
olej rzepakowy 4 łyżki
oregano 1 łyzeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyzeczka
drożdże 50 g
bazylia 4 listki
cebula czerwona 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z wędzoną makrelą i czerwoną cebulą.

Z podanych składników (mąki, wody,drożdży, oleju, 1 łyżeczki soli,bazylii i oregano) zagnieć ciasto.

Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej podsmaż paprykę i 3 cebule pokrojone w piórka.

W garnku podgrzej pomidory, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz kilka listków bazylii.

Makrelę obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze kawałki, usuń ości.

Ciasto rozciągnij przy pomocy rąk lub rozwałkuj. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż na nie podsmażoną paprykę, cebulę oraz makrelę. Na górze połóż surową cebulę pokrojoną w krążki i posyp startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.

Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 30 cm.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.12.2013 17:12
lubię z tuńczykiem, jadłam z wędzonym łososiem,ale z makrelą nigdy :) świetny pomysł!
Lis 27.10.2013 20:27
pysznie się zapowiada:)
Adam/ZUB3R 27.10.2013 20:16
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak