Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z wędzoną makrelą i czerwoną cebulą.
Paprykę umyj, osusz i usuń gniazda nasienne, pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej podsmaż paprykę i 3 cebule pokrojone w piórka.
W garnku podgrzej pomidory, dodaj przeciśnięte ząbki czosnku i dopraw solą i pieprzem do smaku oraz kilka listków bazylii.
Makrelę obierz ze skóry, rozdrobnij na mniejsze kawałki, usuń ości.
Ciasto rozciągnij przy pomocy rąk lub rozwałkuj. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, wyłóż na nie podsmażoną paprykę, cebulę oraz makrelę. Na górze połóż surową cebulę pokrojoną w krążki i posyp startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 15 minut.
Z podanych składników wychodzą 2 pizze o średnicy 30 cm.