Pizza z tuńczykiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • pieczarki

    30 dkg
  • szynka

    10 dkg
  • salami

    10 dkg
  • tuńczyk kawałki w oleju

    1 opakowanie
  • ser żółty

    30 dkg
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    25 dkg
  • woda letnia

    0,5 szklanki
  • przecier pomidorowy

    1 puszla
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki uformować kopczyk z wgłębieniem, do którego wlać wodę i \"wkruszyć\" drożdże. Poczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować, dodać sól i oliwę. Całość wymieszać i ugnieść rękami, aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy. Oprószone mąką ciasto zostawić na ok. 20 minut w cieple, aby podrosło. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zostawić na parę minut, aby jeszcze podrosło. Wierzch pizzy posmarować pędzelkiem umoczonym w oliwie. Na górę położyć pokrojone wcześniej szynkę, salami, tuńczyk i przesmażone wcześniej pieczarki. Całość posypać serem utartym wcześniej na tarce, przyprawić bazylią i oregano. Piec ok. 20 minut w 220°C.
W międzyczasie przygotować sos - wymieszać utarty na tarce pomidor z pozostałymi składnikami i podgrzać w rondelku. Gotową pizzę polać sosem. Można też sos nałożyć na surową pizzę i na sosie rozłożyć składniki farszu - obydwa sposoby są równie pyszne ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat