Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką parmeńską, porem i czarnymi oliwkami
W niewielkiej ilości letniej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godzinki.
Po tym czasie z reszty mąki, wody, oliwy, przypraw i przygotowanego wcześniej zaczynu wyrabiamy ciasto. Wałkujemy je na cienki placek i pomagając sobie dużym garnkiem wycinamy koło.
Sos:
Keczup, przecier i czosnek mieszamy na jednolitą masę, którą smarujemy placek.
Por kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce masła- przyprawiamy kucharkiem- wykładamy na placek.
Szynkę kroimy na króciutkie paseczki, a oliwki na małe kawałeczki i- posypujemy placek.
Na wierzch kładziemy warstwę startego sera ze szczyptą chili.
Kładziemy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego do ok. 220 stopni piekarnika na 10 minut.