Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szynką

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 300 gram
drożdże 20 gram
woda ciepła 3/4 szklanki
cukier 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
sól 1 łyżeczka

dodatkowo

szynka wieprzowa wędzona 80 gram
ser mozarella 150 gram
czosnek ząbki 2
Bazylia suszona Prymat 1/2 łyżeczki
przecier pomidorowy 500 gram
groszek konserwowy 1/2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szynką

Drożdże pokrusz, dodaj cukier i połowę wody. Odstaw na ok. 10 minut.
Do rozczynu dodaj mąkę, pozostałą wodę, sól i olej. Wyrób ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy wymieszaj z szczyptą soli, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szynkę pokrój w kostkę lub w plasterki.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp serem. Na wierzch wyłóż szynkę i groszek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 C. przez ok. 12 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 04.05.2016 19:29
ale to pyszne
halina17 04.05.2016 19:04
Domowa pizza najlepsza.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak