Pizza z szynką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    300 gram
  • drożdże

    20 gram
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • szynka wieprzowa wędzona

    80 gram
  • ser mozarella

    150 gram
  • czosnek ząbki

    2
  • Bazylia suszona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • przecier pomidorowy

    500 gram
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokrusz, dodaj cukier i połowę wody. Odstaw na ok. 10 minut.
Do rozczynu dodaj mąkę, pozostałą wodę, sól i olej. Wyrób ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Przecier pomidorowy wymieszaj z szczyptą soli, bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Szynkę pokrój w kostkę lub w plasterki.
Ciasto rozwałkuj i wyłóż na blaszkę. Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp serem. Na wierzch wyłóż szynkę i groszek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 C. przez ok. 12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 04.05.2016 19:29
ale to pyszne
halina17 04.05.2016 19:04
Domowa pizza najlepsza.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat