Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z szybką parmeńską i rukolą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 200 g
mąka pszenna 300 g
drożdże 30 g
sól 1 łyżczka
cukier 1 łyżeczka
szynka parmeńska 4 plastry
mozzarella w kulce 1 szt
rukola 1 garść
sos do pizzy do smaku
oregano do smaku
woda 1 (ciepła)
oliwa 4 łyżki
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z szybką parmeńską i rukolą

Podane składniki na ciasto wystarczą na 2 okrągłe pizze, natomiast podane składniki na wierch są na 1 pizzę, ponieważ zazwyczaj drugą robię odmienną;)

Ciasto: z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - do godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół i z każdej części formujemy koła. Wykładamy je na blasze z papierem do pieczenia. Spody smarujemy sosem, posypujemy serem żółtym i układamy plastry mozzarelli. Na to szynka (ja swoją kroję na mniejsze kawałki), oregano i Tabasco do smaku. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220/230*C na drugiej od dołu półce ok. 10 - 15 min aż się zarumieni od spodu.

Podajemy z rucolą i ewentualnie z Tabasco. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 06.07.2013 17:55
nie ma to jak pyszna domowa pizza
Angelika10 12.06.2013 20:47
super pizza
EmciaPichci 17.05.2013 09:57
wygląda fantastycznie!
Aneta41 26.11.2012 17:42
super
Lemon 24.10.2012 13:49
świetna
Barbara/zuza22_85 24.10.2012 13:28
fajna
Kuchareczka2 24.10.2012 13:24
doskonała
Kuchareczka2 24.10.2012 13:24
doskonała

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak